displaying posts 1 to 20 of 20

Author Subject: Lighten fly noise
hovis16

Seasoned Pro

Location: Reading/parts for sale

Registered: 21 Nov 2008

Posts: 4,299

Status: Offline

Post #1
Fitted my new lightened flywheel and everytime i start the car i get a metalic noise! Never had this with my first flywheel and really want to know what it is. Gman also has the same thing with his Sad dont want to have to take the box off just got new fluid

________________________________________

Ph2 Black GTI 6!

EX black 6 owner
But now a Black caged rallye owner

Hunting for Go faster bits!


SEARCH

click here
Posted 16th Oct 2011 at 19:37
greenbelt

Seasoned Pro

Location: How's Life In London?

Registered: 23 Apr 2006

Posts: 1,961

Status: Offline

Post #2
Have you got any locating dowels missing from the gearbox/starter motor?

________________________________________

Standard Black 6
Black HBSC6 Smoke
Posted 16th Oct 2011 at 20:02
greenbelt

Seasoned Pro

Location: How's Life In London?

Registered: 23 Apr 2006

Posts: 1,961

Status: Offline

Post #3
Oh yeah Happy Birthday

________________________________________

Standard Black 6
Black HBSC6 Smoke
Posted 16th Oct 2011 at 20:03
hovis16

Seasoned Pro

Location: Reading/parts for sale

Registered: 21 Nov 2008

Posts: 4,299

Status: Offline

Post #4
thank you

________________________________________

Ph2 Black GTI 6!

EX black 6 owner
But now a Black caged rallye owner

Hunting for Go faster bits!


SEARCH

click here
Posted 16th Oct 2011 at 22:20
paul_13

Senior User

Location: Reading

Registered: 10 Dec 2008

Posts: 693

Status: Offline

Post #5
We'll change it for another and check the dowels there when you free next

________________________________________

205 GTI6- Rebuilt engine, lightened flywheel, lightened pulley, 307 hdi brakes, Koni struts on gravel spec springs, 22mm TB's, 24mm ARB, Roll cage, Citreon ZX rear dampers, SL434's, Xsara box, Quickrack, Pipercross enclosed induction kit. Smile

Private work, not a prob Smile
Posted 16th Oct 2011 at 23:00
gman

Seasoned Pro

Location: Didcot

Registered: 25 Oct 2007

Posts: 1,471

Status: Offline

Post #6
What a shitter dude. I'm fed up with mine now.

________________________________________

1992 Onyx Black 205 GTI-6
2005 Honda S2000 (Sold)
2002 Audi S3 (Sold)
2005 Clio 182 Trophy (sold)
Posted 17th Oct 2011 at 15:40
anth

Seasoned Pro

Location: Colchester

Registered: 04 Apr 2006

Posts: 3,651

Status: Offline

Post #7
Mine does it doesnt cause any issues
Posted 17th Oct 2011 at 19:29
honestly3k

Seasoned Pro

Location: Berkhamsted

Registered: 06 Apr 2009

Posts: 2,390

Status: Offline

Post #8
Cant say i have any issues with mine

Hope you torqued it up well Smile

________________________________________

''Oh, it does handle like a golf!'' Why drive a Golf....when you can drive a GTi-6?
Posted 18th Oct 2011 at 18:14
hovis16

Seasoned Pro

Location: Reading/parts for sale

Registered: 21 Nov 2008

Posts: 4,299

Status: Offline

Post #9
honestly3k wrote:
Cant say i have any issues with mine

Hope you torqued it up well Smile


yeap everything torqued

________________________________________

Ph2 Black GTI 6!

EX black 6 owner
But now a Black caged rallye owner

Hunting for Go faster bits!


SEARCH

click here
Posted 19th Oct 2011 at 22:19
rich_w

Seasoned Pro

Location: Havant, Hampshire

Registered: 29 Jul 2004

Posts: 5,412

Status: Offline

Post #10
Have you checked the locating dowels on the starter motor and bell housing?

It may be worth cracking off the starter bolts, and just make sure it's sitting comfortably and not binding on anything. I can't recall how many dowels it locates with, but if there's only one, there may be some room for movement with regards to mounting position, it would just be worth checking.

I can't understand the problem myself - it's a problem i've not encountered before (and 10's and 10's of these flywheels have been successfully fitted).

I am more than happy to look at the flywheel and get it inspected by the manufacturer if you can't get to the bottom of it.


Regards,
Rich

Smile

________________________________________

Contact Details:

rich@lynxpowerengineering.co.uk
07732 822546

Posted 20th Oct 2011 at 14:46
hovis16

Seasoned Pro

Location: Reading/parts for sale

Registered: 21 Nov 2008

Posts: 4,299

Status: Offline

Post #11
Odd but if seems to not make the sound all the time unlike gmans? I think it may as you said rich a locating thing. Popping it off tomorrow to look at

________________________________________

Ph2 Black GTI 6!

EX black 6 owner
But now a Black caged rallye owner

Hunting for Go faster bits!


SEARCH

click here
Posted 20th Oct 2011 at 16:40
welshpug!

Capt Pedantic

Location: Bigend, Wales.

Registered: 27 Mar 2007

Posts: 25,822

Status: Offline

Post #12
there's one dowel for the starter and two between box and engine.

________________________________________

need a part number? get on here - http://public.servicebox.peugeot.com

Bring on the Trumpets.

Posted 20th Oct 2011 at 16:48
greenbelt

Seasoned Pro

Location: How's Life In London?

Registered: 23 Apr 2006

Posts: 1,961

Status: Offline

Post #13
When I changed Pauls gearbox over for him we forgot to refit the starter dowel and that's the noise it made.

________________________________________

Standard Black 6
Black HBSC6 Smoke
Posted 20th Oct 2011 at 17:08
m306

Seasoned Pro

Location: south coast

Registered: 16 May 2011

Posts: 1,074

Status: Offline

Post #14
any more news on this? ive had a new flywheel fitted last week and im getting exactly the same sound. is it likely to cause any damage?

________________________________________

supercharged China gti6 - Thu 16th Sep 1999 - sold
2010 megane rs250
Posted 29th Oct 2011 at 22:36
ballardpaul

Seasoned Pro

Location: Croydon

Registered: 22 Jul 2008

Posts: 4,135

Status: Offline

Post #15
Just replied to the other thread about this, it didnt cause any damage to my flywheel and was like it for a good few weeks.

LOL Royston our little mistake has definatly come in handy

welshpug! wrote:
there's one dowel for the starter and two between box and engine.


Doh beaten to it, was going to answer this and feel very smart indeed Cool

________________________________________

Phase 2 Blaze GTi 6 (Standard) Sold
Phase 3 Supercharged China GTi 6 (249.8 BHP) Sold
Phase 3 Supercharged Diablo GTi 6 (443 BHP)Sold
Nissan 350Z (300 BHP)
Posted 29th Oct 2011 at 22:43
m306

Seasoned Pro

Location: south coast

Registered: 16 May 2011

Posts: 1,074

Status: Offline

Post #16
ballardpaul wrote:
Just replied to the other thread about this, it didnt cause any damage to my flywheel and was like it for a good few weeks.

LOL Royston our little mistake has definatly come in handy

welshpug! wrote:
there's one dowel for the starter and two between box and engine.


Doh beaten to it, was going to answer this and feel very smart indeed Cool

yeah i see you replied to both, i thought it was worth commenting here too as this really is the kind of problem that should be discussed in the technical forum i think.

as said in the other thread, i have no reason to doubt the fitting, is it possible the starter could be slow to disengage and that cause the noise?

________________________________________

supercharged China gti6 - Thu 16th Sep 1999 - sold
2010 megane rs250
Posted 29th Oct 2011 at 22:49
greenbelt

Seasoned Pro

Location: How's Life In London?

Registered: 23 Apr 2006

Posts: 1,961

Status: Offline

Post #17
ballardpaul wrote:
Just replied to the other thread about this, it didnt cause any damage to my flywheel and was like it for a good few weeks.

LOL Royston our little mistake has definatly come in handy

welshpug! wrote:
there's one dowel for the starter and two between box and engine.


Doh beaten to it, was going to answer this and feel very smart indeed Cool


Didn't feel handy at the time though! Good old hindsight eh? LOL

________________________________________

Standard Black 6
Black HBSC6 Smoke
Posted 30th Oct 2011 at 00:59
owain

Seasoned Pro

Location: Essex

Registered: 20 May 2009

Posts: 9,185

Status: Offline

Post #18
Sorry, can't really tell from sticking the two posts together - has someone actually figured out what the problem is? Mate of mine has this noise and having bullied him into getting a rich_w one I'd feel a bit responsible if it's being damaged every time it's started.

________________________________________

Membership expiring soon, get in contact on our new little forum project.
Posted 30th Oct 2011 at 09:23
m306

Seasoned Pro

Location: south coast

Registered: 16 May 2011

Posts: 1,074

Status: Offline

Post #19
owain wrote:
Sorry, can't really tell from sticking the two posts together - has someone actually figured out what the problem is? Mate of mine has this noise and having bullied him into getting a rich_w one I'd feel a bit responsible if it's being damaged every time it's started.

no i dont think it has been figured out Owain. it makes sense to keep the discussion going here as this is the correct place for it and under the correct title.

basically it could be a locating dowel missing, or if its not that then you're mate is in the same situation as the rest of us... no idea yet Dunno

________________________________________

supercharged China gti6 - Thu 16th Sep 1999 - sold
2010 megane rs250
Posted 30th Oct 2011 at 10:30
owain

Seasoned Pro

Location: Essex

Registered: 20 May 2009

Posts: 9,185

Status: Offline

Post #20
Cool stuff, cheers. Hopefully someone finds out what it is, because it doesn't sound quite right to me.

________________________________________

Membership expiring soon, get in contact on our new little forum project.
Posted 30th Oct 2011 at 10:54

All times are GMT. The time is now 00:31

The Peugeot GTi-6 & Rallye Owners Club - ©2024 all rights reserved.

Please Note: The views and opinions found herein are those of individuals, and not of The Peugeot 306 GTi-6 & Rallye Owners Club or any individuals involved.
No responsibility is taken or assumed for any comments or statements made on, or in relation to, this website. Please see our updated privacy policy.