displaying posts 1 to 6 of 6

Author Subject: popping out of 1st
craig903

Regular

Location: whitstable

Registered: 08 Jul 2013

Posts: 268

Status: Offline

Post #1
Hi all

My 1st gear is popping out, it feels as if something is hitting the linkages and knocking it out but even with the linkages off and 1st selected it pops out as you rock the car back and forth. All the time your throttling in 1st its fine when the clutch goes down that's when it happens.

Was apparently a good gearbox, obviously not. synchro issue right?

thanks

________________________________________

208 GTI Owner
Turbo'd '6 project - work in progress
Posted 25th Apr 2021 at 20:13
welshpug!

Capt Pedantic

Location: Bigend, Wales.

Registered: 27 Mar 2007

Posts: 25,756

Status: Offline

Post #2
does it crunch going in or just pop out?

________________________________________

need a part number? get on here - http://public.servicebox.peugeot.com

Bring on the Trumpets.

Posted 25th Apr 2021 at 22:20
craig903

Regular

Location: whitstable

Registered: 08 Jul 2013

Posts: 268

Status: Offline

Post #3
No crunching or noises until it pops out. It pops out half way so you then get noise from the synchro not meshing properly. No noises whilst driving and all the time you have throttle it will stay in.

________________________________________

208 GTI Owner
Turbo'd '6 project - work in progress
Posted 26th Apr 2021 at 12:25
gypsyrover

Newbie

Location: Lake Clarendon

Registered: 24 Apr 2021

Posts: 4

Status: Offline

Post #4
Have you checked your engine mounts? In particular the lower mount.

________________________________________

Paul Clothier
Posted 28th Apr 2021 at 20:30
craig903

Regular

Location: whitstable

Registered: 08 Jul 2013

Posts: 268

Status: Offline

Post #5
Yeah, I have uprated baker bm ones, I can't rock the engine myself and its only 1st gear

________________________________________

208 GTI Owner
Turbo'd '6 project - work in progress
Posted 28th Apr 2021 at 20:51
gypsyrover

Newbie

Location: Lake Clarendon

Registered: 24 Apr 2021

Posts: 4

Status: Offline

Post #6
Contaminated gearbox oil, worn syncros inside the transmission, or improperly adjusted shift linkages are very common reasons. The other being gearbox/engine mounts. What can also be a problem is if you have fitted the quick change gear selector if it is improperly installed or goes out of adjustment. The off throttle is the more usual moment for this problem to occur.

________________________________________

Paul Clothier
Posted 3rd May 2021 at 10:05

All times are GMT. The time is now 12:42

The Peugeot GTi-6 & Rallye Owners Club Ltd - Registered in England & Wales - Reg No: 07410694 - ©2021 all rights reserved.

Please Note : The views and opinions found herein are those of individuals, and not of The Peugeot 306 GTi-6 & Rallye Owners Club Ltd or any individuals involved.
No responsibility is taken or assumed for any comments or statements made on, or in relation to, this website. Please see our updated privacy policy and legal information